8 Aylık bebekte öksürük, Herhangi bir rahatsızlıktan kaynaklı olabileceği gibi alerjen etkenlerden dolayı da kaynaklanmış olabilir. Öksürük, boğazdaki ve akciğerlerdeki yabancı maddelerin veya mikropların dışarı atılmasını sağlayan doğal bir refleks hareketidir. Herhangi bir akıntı veya balgam içermeyen kuru öksürük, kirli hava, toz veya herhangi bir alerjene karşı gösterilen bir tepkimedir.
8 Aylık bebekte öksürük nedenleri
Bebeklerde görülen öksürüğün sebepleri arasında bulunduğu ortamdaki havanın kuru olması ile alakalı olabilir. Bebeğin bulunduğu ortamdaki nem miktarı yeterli oranda değilse boğazlar daha çok tahriş olacak ve daha fazla öksürmeye başlayacaktır. Fakat bunun tam tersi bebeğin bulunduğu ortam çok fazla nemli ise bebek bu durumda da daha sık hastalanacak ve daha fazla öksürmeye başlayacaktır. Bu sebeple bebeğin bulunduğu ortamın neminin çok iyi ayarlanması gerekmektedir.
8 Aylık bebekte öksürük geceleri yattığı zaman daha fazla şiddetli oluyor ise, yattığı yastığı hafif yükseltmek, uykuya geçmeden önce su içmesini sağlayarak, boğazını nemlendirmek veya emzirmek çok faydalı olacaktır.
Bebekler farkında olmadan mukus yutarlar. Eğer bebeğin çok fazla burun akıntısı bulunuyorsa, bebek burun akıntısını çıkarmayı bilmediği için mukus boğaz gerisinde birikir ve öksürük oluşturur. Öksürme yöntemi ile biriken balgam ve yabancı cisimleri dışarı atmaya çalışır.
Ayrıca üşütmeye bağlı olarak nezle, grip, zatürre ve virüs kaynaklı öksürmelerde meydana gelebilmektedir. Diğer öksürük nedenlerinden olan alerji kaynaklı toz veya kedi, köpek tüyünden meydana gelen öksürükler meydana gelebilmektedir. Bronşit rahatsızlığı da çok ciddi bir hastalık olup, hırıltılı öksürük sebeplerinden biridir.
8 Aylık bebekte öksürük tedavisi
Bronş veya hava yolları ile ilgili rahatsızlıklarda meydana gelen öksürük özellikle sabahları daha derinden ve rahatsız edici bir şekilde öksürük oluşmasına sebep olmaktadır. Üşütmeden kaynaklı öksürüklerde hastalık geçse dahi devam eden kuru bir öksürük devam etmektedir.
Eğer bebeğinizde 48 saat süren 38.5 derecenin üzerinde yüksek bir ateş durumu var ise mutlaka acil olarak doktora başvurmanız gerekir. Eğer ateş çok yüksek bir ateş değil ve uzun süre ateş devam etmiyorsa solunum yolları enfeksiyonu ile ilgili bir durum olduğu için paniğe kapılmamalıdır. Fakat yüksek ateş yok olsa bile bebekte nefes almada güçlük, hırıltılı bir öksürük, dudaklarda morarma, sıvı tüketiminde sıkıntı yaşanıyorsa veya bir şeyler yedikten sonra hemen öksürmeye başlanıyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuz uygun tedavi yöntemleri uygulayarak bebeğinizin daha rahat nefes almasını sağlayacaktır.