Çoçuklarda Ateş ve Öksürük Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Çoçuklarda Ateş ve Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Ateş ve Öksürük

Çocuklarda ateş ve öksürük, başta üst solunum yolu hastalıkları olmak üzere pek çok hastalığın ortak belirtileridir. Çocuklar sadece kış aylarında değil, yaz aylarında da sık sık ateş ve öksürük ile karşılaşabilirler. Aslında ateş ve öksürük, vücudun savunma mekanizmalarıdır. Çocuklarda basit bir soğuk algınlığı bile çeşitli virüsler nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu sebeple aile bireyleri, çocuklardaki ateş ve öksürüğü dikkatli gözlemlemeli ve gerekli durumlarda doktora başvurmalıdır.

Çocuklarda Ateş

Normal bir insan vücut ısısı yaklaşık 36.5 derecedir. Bu vücut ısısının çeşitli sebeplerle yükselmesi, vücudun normal değerlerinin bozulması, ateş olarak adlandırılır. Bilinenin aksine ateş, aslında bir hastalık değil, hastalık belirtilerinden biridir. Çocuklarda ateş, vücudun savunma mekanizmasıdır ve bu nedenle dikkate alınmalıdır. Özellikle 39-40 derece ve üzerindeki yüksek ateş, vücuda büyük enerji harcatır, kalp ve solunum sistemi hızlı çalışmaya başlar ve kan dolaşımı hızlanır.

Çocuklarda ateşin pek çok nedeni olabilir:
  • Kızamık
  • Tifo
  • Sıcak çarpması
  • Bazı ilaçların yan etkileri
  • Vücutta fazla su kaybı
  • Endokrin hastalıklar
  • Diş çıkarma
  • Zehirlenmeler

Çocuklarda ateş ölçümü, kulak, koltuk altı ve dil altı gibi bölgelerden yapılabilir. Ateşin düşürülmesi için kalın kıyafetler giydirilmemeli ve vücut ısısı 39 derecenin üzerine çıkıyorsa ılık bir duş aldırılmalıdır. Üç aydan küçük bebeklerde vücut ısısı 38 derecenin üzerine çıktığında derhal bir doktora başvurulmalıdır. Çocuğun ateşi doğal yollarla düşürülemiyorsa, ateş düşürücü ilaçlar 4 ila 6 saat aralığında verilmelidir.

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda öksürük, bir hastalık belirtisi olabileceği gibi boğazda tahriş edici bir maddeye karşı bir tepki de olabilir. Çocuklarda öksürük, üst solunum yolu enfeksiyonu, nezle, sinüzit, astım, boğmaca, zatürre, bronşit ve larenjit gibi hastalıkların habercisi olabilir. Bu sebeple öksürük, ihmal edilmemesi gereken bir hastalık belirtisidir.

Eğer çocuklarda öksürük balgamlı bir şekildeyse, kesinlikle öksürük şurubu kullanılmamalıdır. Balgamlı öksürükte amaç, öksürükle birlikte balgamın atılmasıdır. Çocuğunuzun odasını sürekli nemli tutun. Çocuğunuza yatmadan önce boğazını yumuşatacak bir şeyler verebilirsiniz. Öksürük için evde yapabileceğiniz doğal yöntemler de vardır:
  • Bal ve zencefil
  • Pekmez ve karabiber
  • Karışık bitki çayları

Çocuklarda ateş ve öksürük gibi belirtiler gözlemlendiğinde, bu belirtilerin altında yatan nedenlerin araştırılması ve uygun tedavinin yapılması gerekmektedir. Bu süreçte, ailelerin bilinçli ve dikkatli olması büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Gece Başlayan Öksürük Tedavisi

Gece Başlayan Öksürük Tedavisi

Güncel

Şiddetli Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Şiddetli Öksürüğe Ne İyi Gelir?