Alerjik öksürük için ne yapmalı, alerjik öksürük alerjenler nedeniyle oluşur. Aslında bazı durumlarda bu öksürük hastanın alerji tanısında önemli bir belirtidir. Bazı hallerde de öksürük alerjisi teşhis edilen hastalarda da uygulanan tedavinin yeterli olmadığını gösterebilir. Alerjik öksürük sorunu olan herkesin bu alanda uzmanlaşmış bir doktordan tıbbi destek alması önemlidir.
Alerjik öksürük için ne yapılmalı, buna karşı nasıl önlem alınmalı gibi konularda uzmandan yardım alınmalıdır.
Alerjik öksürük solunum yolundaki tahriş yüzünden ortaya çıkar. Nefes alma sırasında solunum yoluna alerjenlerin girmesiyle öksürük meydana gelir. Bunun nedeni vücudun alerjenleri uzaklaştırılmak istemesidir. Solunum yoluna giren alerjenler burada mukus üretimine neden olur. Dolayısıyla solunum yolunda enflamasyon meydana gelir. Solunum yolunum temizlenmesi içinde refleksle öksürük kaçınılmaz olur. Alerjik yapılı kişilerde bazen burundan genize doğru akıntı da oluşabilir. Buda alerjik öksürük nedeni olabilir.
Alerjik öksürük için ne yapılmalı?
Alerjik öksürük sorunu olan hastaların önce hangi alerjenlere karşı hassasiyeti olduğunun belirlenmesi gerekir. Bunun için toplumda yaygın alerjenler arasından testler yapılabilir. Hastanın öyküsü dinlenerek de alerjene ulaşılabilir. Alerjen tespiti yapıldıktan sonra, bunun etkisinin azaltılması için ilaç tedavisi uygulanabilir. Ayrıca alerjenden uzak kalması için planlama yapılabilir. Bu sayede solunum yolunda meydana gelen enflamasyon azaltılabilir. Bunlar yeterli olmadığı takdirde anti enflamatuvar ilaç tedavisi uygulanabilir. Alerji testleri daha kapsamlı şekilde yapılabilir. Alerjik öksürükten en kısa sürede kurtulmak için uygulanacak tedavinin de etkinliği belirlenmelidir. Alerjik öksürük boğazı tahriş edebileceği için boğazı yumuşatacak pastiller kullanılabilir. Hastanın kullandığı alerji ilaçlarıyla öksürük nöbetleri azalabilir.
Alerjik öksürük için ne yapılmalı, doğal yöntemler nelerdir?
Bol su içilmeli: Solunum yolundaki alerjenlerin daha kolay temizlenmesi için bol su içmeyi deneyebilirsiniz. Bunun yanında meyve suları da içilebilir. Boğazdaki mukusun yumuşamasını sağlayan sıvılar, öksürükle alerjenlerin temizlenmesine de yardımcı olur. Daha az alerjik öksürükle karşılaşmanız için bol su içmelisiniz.
Öksürüğü kesen karışımlar: Öksürüğü azaltacak bal limon suyu karışımını öksürük şurubu niyetine içebilirsiniz. Hem boğazın temizlenmesini sağlar hem de öksürüğünüzü azaltır.
Odanın nemlendirilmesi: Kuru hava alerjik öksürük nöbetlerinin artmasını sağlar. Bu nedenle odayı nemlendirecek cihazlar kullanabilirsiniz. Buhar solumak alerjik öksürüğe iyi gelecektir. Gerekirse suyu kaynatarak buharını soluyabilirsiniz.
Boğazın yumuşatılması: Boğazın tahriş olmasını engellemek için bitki çaylarından faydalanabilirsiniz. Ihlamur çayı, adaçayı gibi çayları ılık olarak limonlu şekilde içebilirsiniz. Mukusun gevşemesini sağlayan bu çaylar sayesinde öksürüğün hafiflemesine yardımcı olursunuz.
Alerjik öksürük sorunu olanlar özellikle geceleri rahat uyumak için başını biraz yüksekte tutabilir. Öksürüğü tetikleyecek alerjenlerden uzak durulmalıdır. Özellikle baharda polen alerjisi olanlar bir süre polenlere maruz kalmamalıdır. Ayrıca tıbbi tedavilerini de aksatmadan devam ettirmelidir.