Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir, Çeşitli nedenlerden dolayı insanlarda öksürük ortaya çıkmaktadır. Öksürükler üşütme, alerji, virüsler gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Öksürükler kuru ve balgamlı olmak üzere iki türlüdür. Balgamlı öksürükler boğazdaki titrek tüylü hücreler akciğerlere giden partikülleri tutarlar. Bu tutulan maddeler mukusla birleşir ve dışarı öksürükle atılır. Balgam bireyleri rahatsız etse de vücudun temizliği için çok önemlidir.
Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir
Balgam söktürücü tıbbi ilaçların faydaları yadsınamaz; ancak her ilacın mutlaka bir yan etkisinin de olduğu bir gerçektir. İlaçlar dışında uygulanacak yöntemler ile de tedavi mümkündür. Bu yöntemler doğal olarak elde edilen ürünlerden oluşmaktadır.
Buhar: Sağlık kuruluşuna öksürük için baş vurulunca ilk yapılan tedavi yöntemlerinden biri olan buhar uygulamasını evde de hazırlanabilmektedir. Buhar solunum yolarını yumuşatarak boğaz yolunda biriken partiküllerin daha çabuk nemlenip atılmasını sağlayarak balgamın oluşmasını sağlar. Böylece boğaz yolunu daha hızlı temizler. Genizde boğaz yolunda oluşan kuruluğu önler. Akciğerdeki oluşumları da yumuşatır ve hastalığın iyileşmesini hızlandırır. Günde iki kez buhar yöntemi uygulanarak balgam ve öksürükten daha çabuk kurtulunur. Bir kap içinde kaynatılan suyun buharını çıkış yoluna bir havlu yardımı ile çadır kurarmış gibi baş üzerine konularak buhar üzerine eğilerek on dakika kadar buhar solunmalıdır.
Zencefil: Antiviral ve antibakteriyel özeliği bulunan zencefil balgamın sökülmesini sağlar. Ayrıca boğazdaki ve akciğerlerdeki tıkanıkları yumuşatarak açar. Böylece rahat nefes alınmasını sağlar. Dekonjestan özelliği ile de solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkilidir. Taze zencefilden bir yemek kaşığı kadar dilimleyerek bir su bardağı kaynamış suya eklenerek beş dakika kadar demlenmesi sağlanır. Hazırlanan suya iki çay kaşığı bal karıştırarak gün içerisinde içilebilir.
Zerdeçal: Güçlü antiseptik özeliğe sahip olan zerdeçal, yoğun mukus üretimine sebep olan bakterileri yok ederek balgamın azalmasını sağlar. Ayrıca ümmin sistemin güçlenmesini sağlamaktadır. Bir bardak sıcak süte bir çay kaşığı zerdeçal ilave edilerek içilir. Sabah ve yatarken içilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca bir çay kaşı zerdeçal ile yarım çay kaşığı tuz bir su bardağı sıcak suya karıştırılarak gargara yapılabilir.
Kırmızı Biber: Isıtıcı ve uyarıcı etkisiyle balgamın yumuşatarak hızlı bir şekilde atılımını sağlar; balgam oluşumunu azaltır. Öksürükle ortaya çıkan göğüs ağrısını dindirir. Tariş olan boğaz yolunu yumuşatır.
Çay kaşığının çeyreği kadar kırmızı biber ve bir çay kaşığı bal yarım çay bardağı ılık suyla karıştırılarak içilebilir.
Bal: Antibakteriyal ve antiviral özelliği ile balgamın sökülmesini sağlar, tahriş olan boğaz yolunu rahatlatır. Antiseptik özelliği ile de ümmin sistemi destekleyerek enfeksiyonlara karşı mücadeleyi hızlandırır.
Bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı bal ilave edilerek karıştırılıp içilebilir.
Limon: Antibakteriyal içeriği ile boğazda oluşan enfekte durumlara karşı etkilidir. Ayrıca yüksek oranda C vitamini içerdiğinden vücut direncini artırır. Balgam oluşumunu azaltarak rahatlatır. Bir bardak sıcak suya iki çay kaşığı limon eklenerek içilir. İsteğe göre bir çay kaşığı bal da ilave edilebilir. Limonu isteyenler de yiyebilir. Bu uygulamalar oluşan balgamın atılmasına yardımcı olur.
Tuzlu Su: Antibakteriyal olan tuzu bir bardak ılık suya çay kaşığının çeyreği oranında eklenerek erimesi sağlanarak gargara yapılır. Balgam ve öksürüğün tahrişini yatıştırır, balgam oluşumunu azaltır. Bu uygulama günde birkaç kez yapılabilir.