Çocuklarda Öksürük Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Çocuklarda Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda öksürük, doktora başvurma sebeplerinin en başında yer almaktadır. Öksürük, çocuğun uyku düzenini olumsuz yönde etkileyen ve yaşam kalitesini ciddi oranda bozan bir rahatsızlıktır. Çocuklarda görülen kronikleşmiş öksürüklerin sebepleri ayrıntılı bir şekilde ciddi olarak incelenmelidir. Öksürüğün başlama zamanı, öksürme sıklığı, kuru veya balgamlı oluşu, öksürükle birlikte eşlik eden hastalıklar mutlaka dikkate alınmalıdır.

Öksürük genelde kış aylarında başlayan ve ayda birkaç defa tekrarlayan, aksırık, burun akıntıları ve bazen de ateş ile ortaya çıkan kuru öksürüktür. Bu öksürük genellikle 5-10 gün içerisinde hafifler fakat tam olarak kaybolmadan, burun akıntısı ve aksırık gibi belirtilerle yeniden başlar. Bu süreç kış ayları boyunca devam eder. Ebeveynler bu durumu genel olarak üşütmeye bağlı akciğer hastalığı olarak yorumlarlar, halbuki her öksürük dönemi farklı virüslerin meydana getirdiği üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı da olabilmektedir. Öksürük şikayetleri olan çocuk hastaların muayenesinde orta kulak iltihabı, zatürre, sinüzit gibi bulgular yoksa antibiyotik tedavisi gereksiz ve etkisiz olacağı gibi hastalık süresini de kısaltmaz.

Öksüren Çocuklar Ne Zaman Doktora Götürülmelidir?

  • 2-3 haftadan daha uzun süren öksürüklerde
  • Şiddeti gün geçtikçe artan öksürük nöbetlerinde
  • Öksürük çocuğun günlük yaşamını etkileyecek duruma gelmişse
  • Öksürükle birlikte kanlı balgam görülmesi halinde
  • 3 aydan daha küçük çocukta öksürük nöbetleri başlamışsa
  • Şiddetli öksürük ve bunun neticesinde çocukta morarma meydana geliyorsa
  • Peş peşe öksürme nöbetleri oluşuyor ve ardından kusma meydana geliyorsa (Boğmaca bulguları da dikkate alınmalıdır)
  • 1 yaş altı çocukta sık meydana gelen kusma ile öksürük oluşuyorsa (Reflü tanısı da değerlendirilmelidir)

Çocuklarda Öksürük Çeşitleri

Kuru Öksürük: Genellikle soğuk algınlığı ile başlayan, balgam olmadan seyreden öksürüktür. Özellikle boğaz enfeksiyonlarına bağlı olarak boğazda tahriş olma nedeni ile ortaya çıkar. Diğer nedenler arasında ise alerjik astım, bademcik iltihapları, ses telleri iltihapları, sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları da kuru öksürüğe neden olmaktadır.

Balgamlı Öksürük: Çocuklarda ortaya çıkan balgamlı öksürük, genel olarak akciğer enfeksiyonlarına bağlı olarak meydana gelir ve öksürükle birlikte balgam da vardır. Özellikle yüksek ateş ile seyreden balgamlı öksürüklerde zatürre dikkate alınmalıdır. Verem hastalığı da balgamlı öksürük yapan hastalıklardandır.

Boğmaca ile Meydana Gelen Öksürük: Boğmaca virüsü tarafından oluşan ve grip enfeksiyonu şeklinde seyreden öksürüktür. İlk 1-2 hafta içerisinde boğulma şeklinde öksürük nöbetleri ortaya çıkar. Öksürük krizlerinin bitmesini takiben derin nefes almalar ve kusmalar görülebilir. Hastalık genellikle 2-3 ay kadar sürer ve hastalıkla birlikte burun akıntısı da görülebilir.

Hırıltılı Öksürük: Astım veya bronşite bağlı olarak ortaya çıkan, akciğer bronşlarının daralmasına bağlı olarak hırıltı ile ortaya çıkan öksürüktür. Öksürük sonrası akciğerlerden ıslık sesine benzeyen sesler gelebilir.

Psikojenik Öksürük: Sebebi tıbbi bulgularla açıklanamayan, genellikle grip enfeksiyonları sonrası devam eden öksürükler psikojenik öksürük olarak adlandırılır. Öksürük genellikle farklı bir sesle ve kuru öksürüktür, uykuda oluşmaz, uyanık olduğu zamanlar meydana gelir.

Çocuklarda özellikle bir aydan daha uzun süren öksürüklerde astım, alerjik burun akıntıları ve diğer sebepler de incelenmelidir. Çocuğun öksürüğü 2-3 haftadan daha uzun sürüyorsa ve gün geçtikçe şiddeti artıyorsa, kanlı balgam görülmüşse mutlaka acilen doktora götürülmesi gereklidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Faranjit Öksürüğü Nasıl Geçer?

Faranjit Öksürüğü Nasıl Geçer?

Güncel

Çoçuklarda Öksürük Ne İyi Gelir?

Çoçuklarda Öksürük Ne İyi Gelir?