Bricanyl Öksürük Şurubu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bricanyl Öksürük Şurubu, bronşiyal astım, amfizem ve kronik bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. İçeriğindeki terbutalin ve guaifenesin sayesinde bronşları genişleterek öksürüğü hafifletir. Kullanımında dikkatli olunmalı, önerilen doz aşılmamalıdır.
Bricanyl Öksürük Şurubu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
31 Ağustos 2024

Bricanyl Öksürük Şurubu


İçeriği ve Bileşenleri


Bricanyl öksürük şurubunun her 5 ml'lik ölçekte 1.5 mg terbutalin sülfat bulunur. Ayrıca 66.5 mg guaifenesin (gayakol gliseril eter), koruyucu olarak sodyum benzoat, tatlandırıcı olarak sorbitol ve sodyum sakarin, alkol içerir.

Farmakolojik Özellikleri


Bricanyl'in içeriğindeki terbutalin, bronşiyal düz kasların gevşemesini, endojen spazmojenlerin salgılanmasını inhibe eder. Ayrıca, endojen mediatörlerin neden olduğu ödemin inhibisyonunu, mukosiliyer klirensin artmasını ve uterus kasının gevşemesini sağlar. Terbutalin sülfat ince bağırsak yüzeyinde ve karaciğerde büyük oranda geçiş metabolizmasına uğrar. Vücutta yararlanımı yaklaşık %10'dur, ancak aç karnına alındığında %15'e çıkar. En yüksek plazma konsantrasyonuna 3 saat içinde ulaşılır ve sülfrik asitle bağlanarak metabolize edilir. Aktif metaboliti yoktur.

İçeriğindeki guaifenesin ise solunum yollarında bulunan mukusun viskozitesini azaltarak dışarıya çıkmasını kolaylaştırır ve öksürmeyi rahatlatır. Klinik araştırmalarda etkisi 8 saate kadar devam etmektedir.

Endikasyonları

Bricanyl öksürük şurubu, bronşiyal astım, amfizem hastalığı, kronik bronşit ve bronkospazm, balgamlı öksürük ve diğer balgamlı akciğer hastalıklarında kullanılır.

Uyarılar

Aşırı ve uzun süre kullanıldığında tolerans gelişebilir. Aşırı kullanımında paradoksik bronkokonstrüksiyon gelişebilir. Bu durum geliştiği an Bricanyl şurubunun kullanımı kesilmelidir.

Gebelik ve emzirme döneminde kategori B olarak sınıflandırılır. Gebeliğin ilk üç ayında dikkatli kullanılmalıdır. Terbutalin sülfat süte geçer, ancak düşük dozlarda bebek için herhangi bir etki göstermesi beklenmez.

Araç ve Makina Kullanma Yeteneği

Bricanyl öksürük şurubu araç ve makine kullanma yeteneğini etkilemez.

Yan Etkiler

Bricanyl öksürük şurubunun yan etkileri alına doza ve uygulama yoluna bağlı olarak değişir. Tedaviye düşük dozlarla başlayıp daha sonra artırılırsa yan etkiler azaltılabilir. Bricanyl öksürük şurubunun yan etkileri şunlardır:

  • Baş ağrısı
  • Bulantı
  • Tremor
  • Kas krampları
  • Taşikardi ve çarpıntı
Bu yan etkilerin çoğu tedavi devam ederken 1-2 hafta içinde kendiliğinden kaybolur. Nadir olarak ürtiker, sinirlilik ve huysuzluk, uyku bozukluğu ve ajitasyon, hiperaktivite ve eksantem gözlenebilir.

Kullanım Şekli ve Dozu

Bricanyl öksürük şurubu, astım, bronkospazm ve balgamlı öksürükte, akciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Doz hastanın hastalık durumuna göre ayarlanmalıdır:

  • Erişkinlerin kullanımı: Günde üç kez 10-15 ml (2-3 ölçek) kullanılır.
  • Çocukların kullanımı: Günde üç kez her kilo başına 0,25 ml alınması gerekir.
Doz aşımında anksiyete, baş ağrısı, bulantı, çarpıntı, taşikardi, tremor ve aritmi görülebilir. Bazen de kan basıncında düşme görülebilir. Genelde yüksek dozlarda tedaviye gerek olmaz, fakat çok yüksek dozlarda mide lavajı uygulanır ve aktif karbon verilir. Asit-baz dengesi, kan şekeri ve elektrolit düzeyleri kontrol edilmelidir. Bricanyl doz aşımında antidot, kardiyoselektif beta-blokerlerdir. Ancak bronkospazm hikayesi bulunan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Taybe 04 Ağustos 2024 Pazar

Bricanyl öksürük şurubu kullanmaya başladım ama birkaç gündür baş ağrısı ve bulantı hissediyorum. Bu yan etkiler normal mi yoksa şurubu bırakmalı mıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Taybe,

Bricanyl öksürük şurubu kullanırken baş ağrısı ve bulantı gibi yan etkiler yaşayabilirsiniz. Bu yan etkiler bazı kullanıcılar için normal kabul edilebilir, ancak bu durumda en doğrusu, ilacı kullanmaya devam edip etmeyeceğinize doktorunuzun karar vermesidir.

Önerim:
- Doktorunuza ya da eczacınıza danışarak bu yan etkileri bildirmeniz.
- İlacı kullanmayı doktorunuzla konuşmadan bırakmamanız.

Sağlıklı günler dilerim!

Çok Okunanlar
 Sabah Öksürüğü Tedavisi
Sabah Öksürüğü Tedavisi
Haber Bülteni
Güncel
Alerjik Öksürük Krizi Sebepleri
Alerjik Öksürük Krizi Sebepleri
Güncel
3 Yaş Öksürüğe Ne İyi Gelir?
3 Yaş Öksürüğe Ne İyi Gelir?