Boğaz Ağrısı ve Öksürüğe Ne İyi Gelir?
22 Temmuz 2024

Boğaz Ağrısı ve Öksürüğe Ne İyi Gelir?


Boğaz ağrısı ve öksürük, özellikle soğuk kış aylarında sıkça karşılaşılan ve toplum sağlığını etkileyen yaygın sorunlardan biridir. Doktorlara başvurulan en yaygın şikayetler arasında yer alır. Boğaz ağrısı ve öksürük genellikle birbirine bağlı olarak ortaya çıkar ve viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar bu rahatsızlıkların yaygın nedenleridir. Ayrıca boğaz enfeksiyonu, grip, kızamık, su çiçeği, faranjit ve sinüzit gibi hastalıklar da boğaz ağrısı ve öksürüğe yol açabilir. Özellikle çocukları etkileyen bu rahatsızlıklar, nedenine bağlı olarak tedavi edilmelidir.

Virüslerin neden olduğu boğaz ağrıları genellikle bir hafta içinde kendiliğinden iyileşebilir. Ancak bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan boğaz ağrısı ve öksürük için antibiyotik kullanımı gerekebilir. Sinüslerden akan veya akciğerlere bağlı olan akıntılar da boğazda tahrişe sebep olabilir ve bu durum boğaz ağrısı ve öksürükle sonuçlanır. Her ne sebepten olursa olsun, bu durum oldukça rahatsız edici olabilir. Boğaz ağrısı ve öksürük, yeme-içme, uyuma ve hatta nefes almayı bile olumsuz yönde etkileyebilir.

Boğazda kızarıklık, şişme, balgam, göğüs kafesinde yanma, baş ağrısı, yutkunamama ve iştahsızlık gibi belirtileri de beraberinde getiren boğaz ağrısı ve öksürük, genellikle ciddi nedenlerle ortaya çıkmadığı sürece kendiliğinden geçebilir. Ancak evde uygulayabileceğiniz çeşitli yöntemlerle şikayetlerinizi hafifletebilirsiniz. Bu yöntemler, rahatsızlığınız olmasa bile vücudunuzu korumanıza yardımcı olabilir.


Ilık Su

Ilık su, solunum yolu rahatsızlıklarında ilk olarak bol sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Özellikle ılık su içmek, hem mikrop ve bakterilerin mideye ulaşarak orada yok olmasını sağlar hem de boğazın kurumasını engelleyerek öksürük şikayetinizi azaltır. Ayrıca vücudumuzdaki asit seviyesini azaltarak bakterilerin çoğalmasını engeller.

Ada Çayı

Ada çayı, içeriğindeki maddelerin doğal antibiyotik etkisi olduğu uzmanlar tarafından da onaylanmış bir bitkidir. Günde en fazla iki bardak sıcak ada çayı içerek, boğaz ağrısı ve öksürük şikayetlerinizde rahatlama sağlayabilirsiniz. Ada çayını balla tatlandırabilirsiniz. Ayrıca, ada çayını gargara olarak kullandığınızda da virüsleri öldürücü etkisi vardır. Ancak, hamilelerin kullanması önerilmemektedir.

Pastil

İçinde limon, bal, ada çayı, zencefil ya da meyan kökü gibi bitkilerin yer aldığı bitkisel pastiller de kullanılabilir.

Ballı Zencefil

Ballı zencefil, sayısız faydası olan bu iki doğal karışımdan faydalanarak boğaz ağrısı ve öksürük probleminizi hafifletebilirsiniz. Bir çay kaşığı toz zencefil ile iki tatlı kaşığı balı karıştırmanız yeterli olacaktır. Sabahları açken bu karışımı bir hafta boyunca tüketebilirsiniz.

Hatmi Kökü

Hatmi kökü, boğazda mukus tabakası yaratarak rahatlama sağlar. Hatmi kökünü çay olarak demleyip gün içinde bir-iki fincan tüketebilirsiniz.

Ekinezya Çayı

Ekinezya çayı, uzun yıllardır gribal enfeksiyonlarda kullanılmış bir bitki çayıdır ve boğaz ağrılarında da etkilidir. Bal ile tatlandırarak etkisini artırabilirsiniz.

Tuzlu Su

Yarım çay bardağı sıcak suya bir çay kaşığı tuz ekleyip karıştırınız. Bu su ile saat başı gargara yapınız.

Papatya Çayı

Papatya çayı, birçok özelliğinin yanı sıra boğaz ağrısı ve öksürük için de iyi bir seçenektir. Ağrılarınızı hafifleterek rahatlama sağlar.

Soğan

Soğan, doğal antibiyotiklerden biridir. Yarım litre sıcak suya bir tane soğanı dilimleyip atın ve üç tatlı kaşığı şeker ekleyin. 12 saat kadar demlemeye bırakın. Bu karışımı boğaz ağrınız geçene kadar günde birkaç fincan içiniz.

Karışık Bitki Çayı

Ihlamur, böğürtlen, kuşburnu, kekik, ebegümeci gibi bitkilerden birer tutam alarak 10 bardak suya atın ve bir buçuk saat demlendikten sonra tüketiniz. Özellikle su yerine içildiğinde oldukça etkilidir.

Her ihtimale karşı etrafınızdakilerle yakın temasta bulunmaktan kaçınınız. Kaliteli beslenip, bol bol istirahat etmelisiniz. Ayrıca bulunduğunuz ortamın nemli olmasına da dikkat ediniz. Uzun süren boğaz ağrısı ve öksürük şikayetlerinde mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni