Geniz Akıntısı ve Öksürük, Çocuklarda son zamanlarda daha sık görülmeye başlanan geniz akıntısı ve öksürük, sinüslerdeki sıvı artışının habercisidir. Aslında burun ve arka sisteminde günlük birkaç litre mukus üretilir. Bu mukus temiz ve antibakteriyeldir. Üretilen mukusu gün içinde farkında olmadan yutarız. Herhangi bir nedenle mukus yanı geniz akıntısı çoğaldığında yemek borusundan aşağı inmek yerine biraz daha öne gelerek nefes borusuna doğru inmeye başlar. Geniz akıntısı ve öksürük bu aşama da başlar.
Genellikle bir hafta on gün içinde nefes borusu civarında bulunan algı reseptörlerinin geniz akıntısı tarafından fiziki olarak uyarılması ile geniz akıntısının nefes borusuna gitmemesi için öksürük başlatılır.
Geniz akıntısı ve öksürük nedenleri
Grip ve soğuk algınlığı vücutta oluştuğundan sinüs kanalları ve diğer burun sistemlerinde daralma veya genişlemeler olur. Bu bölgede bulunan mukus mekanizması bakteriler sayesinde bozulur. Geniz akıntısı ve öksürük başlar. Bir başka durum ise alerjenik durumlardır. Özellikle bahar aylarının gelişi ile polen alerjileri ve ev akarları da geniz akıntısını artırır.
Geniz akıntısı ve öksürük bağışıklık sistemi yeterince gelişmediği için çocuklarda daha fazla görülür. Bunlardan başka sigara içenler, baharatlı yiyecekleri çok yiyenler, hormonsal bozukluğu olan kişiler, ani soğuk sıcak değişimi yaşayan kişiler, aşırı kuru hava, çeşitli sinüs enfeksiyonları da geniz akıntısı ve öksürük nedenidir.
Bazı ilaçların yan etkileri, çoğu zaman ağız ve boğaz kuruması şeklinde görülür. Boğaz kuruluğu gıcıklanma ile öksürüğü neden olur. Devamında fazla mukus üretimi çoğalarak geniz akıntısı ve öksürük olarak kendini gösterir. Çok fazla akıntı mide bulantısı ve kusmayı beraberinde getirir.
Geniz akıntısının koyulaşması ve renk değiştirmesi hastalığın ilerlediğini gösterir. Bu durumda tedavi şeklinin değiştirilmesi gerekir. İlerleyen durumlarda bronşit ve diğer göğüs hastalıklarının oluşumu ortaya çıkabilir.
Geniz akıntısı ve öksürük nasıl giderilir?
Akıntıyı ortaya çıkaran nedenlere göre tedavi uygulanır. Alerjenlere bağlı geniz akıntısı ve öksürük olduğunda alerjenlerden uzak durulması gerekir. İlerleme var ise hekime başvurulmalıdır. Soğuk algınlığı ve gribal durumlara bağlı geniz akıntısı ve öksürük olduğunda vücutta su kaybı yüksek olduğundan fazlaca su içmeye özen gösterilmelidir.
Bir ılık su dolu bir çay bardağı içine bir çay kaşığı tuz ilave ederek karıştırıldıktan sonra üç defa burundan çekildiğinde hem nefes yolları nemlendirilecek hem de bakteri oluşumlarının temizlenmesi sağlanacaktır. Bununla birlikte ılık ada çayı ile gün içinde zaman zaman yapacağınız gargara ile de geniz akıntısı ve öksürüğün tedavi edilmesini sağlayabilirsiniz.
Bir başka tedavi yöntemi ise buhar banyosudur. Bunun için buğuseptil özellikli nane, okaliptüs, viks, mentol su içinde eriyiklerin kaynar su izine bir yemek kaşığı dökülerek buharının ağız ve burun içine çekilmesi ile geniz akıntısı ve öksürüğün giderilmesi sağlanır.